1) Σχετικά με την παρακράτηση του Ν.4093/2012
Διαπιστώνεται, ότι υποβάλλονται αιτήσεις από συνταξιούχους του ΕΦΚΑ στα αρμόδια υποκαταστήματα του, χωρίς οι αιτούντες να προβαίνουν σε προηγούμενο έλεγχο των Ενημερωτικών Σημειωμάτων του ΕΦΚΑ, για να διαπιστώσουν εάν μετά την εφαρμογή του 4387/2016 εξακολουθούν οι περικοπές του Ν.4093/2012 όπως και πριν την αναπροσαρμογή.
Κατόπιν αυτού, ο Σύνδεσμός μας με την Ανακοίνωσή του αυτή, επισημαίνει προς τα μέλη του όπως πριν προχωρήσουν σε υποβολή Αίτησης προς το ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) του τόπου διαμονής τους να προβούν στον παραπάνω έλεγχο. Το ζήτημα αυτό τονίζουμε ότι δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, γι’ αυτό και επιβάλλεται ο έλεγχος αυτός.
2) Σχετικά με ενδεχόμενη παρακράτηση Ειδικής Εισφοράς (Εισφοράς Αλληλεγγύης) στην Επικουρική σύνταξη.
Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την ενδεχόμενη αυτή παρακράτηση στην επικουρική σύνταξη. Εάν πράγματι διαπιστώσουμε ελέγχοντας το Ενημερωτικό Σημείωμα του ΕΤΕΑΕΠ, ότι μας παρακρατείται η εισφορά αυτή και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 και εφόσον το σύνολο αποδοχών είναι κάτω των 300 ευρώ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ υποβάλλουμε Αίτηση προς το ΕΦΚΑ(ΙΚΑ) του τόπου διαμονής μας.
Σημείωση: Οι Αιτήσεις εφόσον κριθεί ότι πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να υποβάλλονται στο Πρωτόκολλο των Ταμείων και όχι στην Διεύθυνση συντάξεων και να ζητείται ο σχετικός αριθμός πρωτοκόλλου. Τα υποκαταστήματα των Ταμείων βάσει νόμου είναι υποχρεωμένα να παραλαμβάνουν τις Αιτήσεις ,να χορηγούν πρωτόκολλο παραλαβής τους και να απαντούν εντός του, από το νόμο, προβλεπόμενου χρόνου.