ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα  19/5/2020

Αρ. Πρωτ. 6099/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Στις 12 Μαΐου μας επιδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο με προσωρινή διαταγή παρατείνει την θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας μέχρις ότου εκδοθεί  η απόφαση της εκδίκασης του αιτήματος.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί προθεσμία χρόνου προκήρυξης εκλογών για ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και, εφόσον οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέπουν, κάτι που θα εκτιμήσει το Δικαστήριο.

Επισημαίνουμε ότι:  εκλογές δεν επιτρέπονταν να προκηρυχτούν λόγω της παρατεταμένης έξαρσης του κορονοϊού, όπως και, επίσης, συναλλαγές με τις Τράπεζες δεν μπορούσαν να γίνουν με δεδομένο ότι η θητεία του Δ.Σ έχει λήξει από τις 29 Μαρτίου 2020.

Επιπρόσθετα, η εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης για αναβολή των εκλογών της  31ης Μαρτίου  και 1ης Απριλίου είχε εκτελεστεί με την απόφαση του Δ.Σ της 13ης  Μαρτίου 2020, η οποία δημοσιοποιήθηκε τόσο στο περιοδικό μας, όσο και στο site  www.sae.org.gr του Συνδέσμου μας.

Έτσι,  με την επιλογή αυτή όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα της ομαλής, εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας του Συνδέσμου μας επιλύθηκαν με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που επιτρέπει στο Δ.Σ να διενεργεί όλες τις απαιτούμενες διαχειριστικές πράξεις για την λειτουργία του και πάντα σύμφωνα με το καταστατικό.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν είμαστε ο μοναδικός Σύλλογος, ο οποίος προχώρησε στην επιλογή αυτή. 

Πιστεύουμε, ότι η επιλογή αυτή ήταν μία επιλογή ευθύνης, ωριμότητας και υπευθυνότητας, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί στην πορεία και η οποία επιλογή έβγαλε τον Σύνδεσμό μας από ένα απρόβλεπτο αδιέξοδο.

Επικουρική σύνταξη

Έπειτα από τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και το Δελτίο  Τύπου, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο στις 11-05-2020 για αύξηση στις επικουρικές συντάξεις 250.000 συνταξιούχων από τον Ιούλιο 2020 και όπως αυτές αποτυπωθούν στα τερματικά των Τραπεζών στις 2 Ιουνίου 2020 και στα Ενημερωτικά Σημειώματα του ΕΤΕΑΕΠ(Επικουρικού Ταμείου)έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Πρώτον, δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά διόρθωση των επικουρικών συντάξεων με απόφαση του ΣτΕ και όχι της κυβέρνησης και ισχύ από 1 Οκτωβρίου 2019. Το Δικαστήριο αποφάσισε, έπειτα από αγωγές συνταξιούχων και Συλλόγων και η Κυβέρνηση θα εκτελέσει  την απόφαση αυτή, έστω με καθυστέρηση 10 μηνών, με τα αναδρομικά, όμως, αυτά των 10 μηνών σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας(11-5-2020) να καταβάλλονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ΣτΕ αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2019 να μη δοθούν αναδρομικά από τον Μάϊο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διόρθωση της επικουρικής σύνταξης θα την επαναφέρει στα επίπεδα 31-12-2014 ,που είναι σχεδόν τα ίδια με τα επίπεδα Μαΐου 2016 (προ Νόμου Κατρούγκαλου), με εξαίρεση την αφαίρεση συνδρομής συλλόγων και την πρόσθεση της ασθένειας 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού.

Εάν η κυβέρνηση, επίσης, ήταν υπέρ των άλλων αναδρομικών, δηλαδή, των αποφάσεων του ΣτΕ (2287-2290 Ιουνίου 2015) δεν θα ζητούσε από το ΣτΕ να κάνει πιλοτική δίκη στις 10 Γενάρη 2020 και να αποφασίσει πάλι για κάτι που το ίδιο Δικαστήριο είχε κρίνει υπέρ των συνταξιούχων από το 2015. Κάτι ανάλογο έπραξε και η προηγούμενη Κυβέρνηση αρνούμενη επί σειρά ετών να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές του ΣτΕ, μεταφέροντας τεχνηέντως το πρόβλημα στην σημερινή κυβέρνηση. Με την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ θα ακολουθήσει νεώτερη ενημερωτική ανακοίνωση.

Λειτουργία των γραφείων του ΣΣ ΕΑΠΑΕ

Το  Δ.Σ αποφάσισε να παραταθεί το κλείσιμο μέχρι νεωτέρας των Γραφείων για τα μέλη του για λόγους προστασίας, τόσο των ίδιων, όσο και  της δημόσιας υγείας.  

Από 20/05/2020, ημέρα Τετάρτη και ώρες 10:00 – 13:00, τα μέλη μας μπορούν να  καλούν στα τηλέφωνα: 210-9218885, 210-9218638,  και το Δ.Σ θα είναι στην διάθεσή τους.

Τονίζουμε, ότι δεν θα επιτραπεί καμία προσέλευση στα Γραφεία. Ζητάμε την κατανόηση όλων σας για να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και υγιείς από την επιδημία αυτή.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,