ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη γιορτή της Πρωτομαγιάς. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο ΓΣΕΕ

«Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος».(Πηγή: ΓΣΕΕ).

Σήμερα η Πρωτομαγιά είναι επίσημη αργία του Ελληνικού κράτους και ημέρα απεργίας των εργαζομένων, γι’αυτό και τα συνδικάτα εξήγγειλαν 24ωρη απεργία. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τον εορτασμό της την επόμενη Παρασκευή, αλλά την μεταφέρει για το μεθεπόμενο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 9 Μαΐου.

Το συμβούλιό μας βάζοντας πάνω από όλα την υγεία των μελών του και γενικά την δημόσια υγεία, αποφάσισε να μη συμμετάσχουμε φέτος σε εκδηλώσεις που θα γίνουν για την Πρωτομαγιά από οποιοδήποτε φορέα. Παρ όλα αυτά, εάν κάποιος συνάδελφος θελήσει να  συμμετάσχει σε κάποια εκδήλωση, θα πρέπει να γνωρίζει  ότι το κάνει με δική του ατομική ευθύνη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ