ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 27 Απριλίου 2021

Αρ.Πρωτ. 6186/21

Θέμα:  Πρωτομαγιά 2021

Πρώτη του Μάη, γιορτή των εργαζομένων και όλων των κοινωνικών ομάδων που τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης με απεργίες και συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Πρωτομαγιά  καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, τιμώντας την εξέγερση των εργατών του Σικάγου  το 1886, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων για την καθιέρωση του 8ωρου, για κοινωνική και οικονομική εξέλιξη.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποφάσισαν ξεχωριστές ημέρες εορτασμού της πρωτομαγιάς καταπατώντας το μήνυμα της που είναι η ενότητα, η συλλογική δράση, η συμμετοχή και η αλληλεγγύη.

Το αίτημα για 8 ώρες εργασία, για 8 ώρες ανάπαυση, για 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, αποκτά σήμερα ξανά νόημα αφού στη δεκαετία που μας πέρασε με πρόσχημα την οικονομική κρίση ξηλώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων. Καθιερώθηκαν ευέλικτες μορφές εργασίας, μειώθηκαν τα εισοδήματα, καταστρατηγήθηκε το οκτάωρο εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους με το φάσμα της ανεργίας.

Σήμερα και η πανδημία εργαλοποιείται για περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Εμείς οι συνταξιούχοι συμπαραστεκόμαστε συμμετέχοντας στους αγώνες των εργαζομένων έχοντας γνωρίσει καλύτερες μέρες στη περίοδο που εργαζόμαστε, αλλά και έχοντας γνώση μέσα από την οικογένεια μας την ταλαιπωρία των παιδιών μας ή των εγγονών μας που αντιμετωπίζουν την ανεργία, την υποαπασχόληση, τις μειωμένες αποδοχές.

Για μας τους συνταξιούχους η Πρωτομαγιά μας θυμίζει ακόμα την υποχρέωση μας να αγωνιζόμαστε για τις συντάξεις μας, για σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, για καλύτερα νοσοκομεία με ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Η απάντηση μας στις προσπάθειες μείωσης των δικαιωμάτων μας είναι αγώνας, συλλογική δράση, συμμετοχή, αλληλεγγύη, ενότητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο