Ανακοίνωση

Αθήνα 27/01/2021

Αρ.Πρωτ.6161/21

Θέμα: Γενική ενημέρωση για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα
Συνάδελφοι,
Η δεκαετία που πέρασε χαρακτηρίστηκε  από μια ανάλγητη παρατεταμένη μνημονική πολιτική που οδήγησε στην δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.
Η βίαιη προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας με τα δεδομένα της Ε.Ε. αφαίρεσαν από τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους πολλά από τα δικαιώματα τους, δημιουργώντας  στρατιές ανέργων και μείωση των συντάξεων μας πάνω από το 50%.
Ο Σύνδεσμος μας όλα αυτά τα χρόνια ενημέρωνε τα μέλη του για τα ασφαλιστικά θέματα εμπεριστατωμένα, μέσα από τις στήλες του περιοδικού μας, με άρθρα κορυφαίων ειδικών για τα ασφαλιστικά, αλλά και με  άρθρα  μελών του ΔΣ.
Παράλληλα έγιναν προσπάθειες αντιμετώπισης της επίθεσης στις συντάξεις μας τόσο με συνδικαλιστικές παρεμβάσεις (συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις, καταθέτοντας υπομνήματα στους Υπουργούς κτλ) όσο και με νομικές ενέργειες προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη για όλους τους μνημονιακούς νόμους που μείωσαν τις συντάξεις και που αφορούσαν πέραν όλων των άλλων και τις περικοπές κατά 40% για τους συνάδελφους μας κάτω των 55 ετών (Ν.4024/2011),αλλά και τα βαρέα ανθυγιεινά με την νομική και οικονομική κάλυψη μέλους μας στο ΣτΕ. Η απόφαση δυστυχώς του ΣτΕ (Συμβουλίου της Επικρατείας) ήταν η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική/ απορριπτική.
Μετά τις θετικές αποφάσεις του Ιουνίου του 2015 από το ΣτΕ (2287-2290) για την αντισυνταγματικότητα των ασφαλιστικών νόμων Ν4051 και 4093/2012 και μη υλοποίησης από τις κυβερνήσεις των αποφάσεων αυτών, δόθηκε  χώρος για εκμετάλλευση των συνταξιούχων, η οποία σταμάτησε με την παρέμβαση του Συνδέσμου μας και την συμφωνία του με δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία  που έφερε μειωμένο κόστος στις αγωγές. Σήμερα όπως γνωρίζετε όλες αυτές οι αγωγές βρίσκονται σε αναμονή εκδίκασης σε πρώτο βαθμό (Πρωτοδικεία).
Παραμένουν οι αξιώσεις μας για τις μειώσεις της επικουρικής μας σύνταξης και των δύο δώρων της, καθώς επίσης και για την κατάργηση των δώρων εορτών Πάσχα-Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας της κύριας σύνταξης (800 ευρώ).
Γνωρίζετε ασφαλώς από ενημέρωσή μας ότι και οι αξιώσεις αυτές θα κριθούν και πάλι από το Συμβούλιο της Επικρατείας πού εκδίκασε την προσφυγή μας(ΣΣ ΕΑΠΑΕ) με την ΑΓΣΣΕ στις 15.01.2021. Με την έκδοση της απόφασης αυτής θα έχετε άμεση  ενημέρωση.
Το Συμβούλιό μας παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσει άμεσα για τον νέο επανυπολογισμό των συντάξεών μας που προβλέπει ο Νόμος Βρούτση(4670/2020) και δεν έχει γίνει ακόμη. Επισημαίνουμε ότι θα προηγηθεί ΚΥΑ(Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα αναφέρεται στον επανυπολογισμό των παλαιών συνταξιούχων όπως αναφέρει η προηγούμενη ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 7/12/2020 και αφορούσε τους νέους συνταξιούχους. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός θα καθορίσει και τις ενέργειές μας.
Είναι το μόνο και σοβαρό, για όλους μας, θέμα, που είναι εκκρεμές, μαζί ασφαλώς με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο